Hrvatski povijesni muzej
OCIJENI:

Hrvatski povijesni muzej

U Muzeju se prikuplja, čuva, muzeološki obrađuje i prezentira hrvatska nacionalna,kulturno-povijesna baština od ranog srednjeg vijeka do danas. Iako nema stalnog postava zbog nedostatka prostora na sadašnjoj, privremenoj lokaciji, ipak organiziranjem povremenih izložbi Muzej već godinama prezentira javnosti pojedine muzejske zbirke i realizira tematske izložbe iz hrvatske društvene, političke, gospodarske i kulturne povijesti.

Hrvatski povijesni muzej razvio se iz nekadašnjeg Narodnog muzeja, utemeljenog u Zagrebu 1846. Smješten je u reprezentativnoj baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch na Gornjem gradu, sagrađenoj potkraj 18. stoljeća.

Fundus broji preko 200 000 muzejskih predmeta smještenih u Palači i Meštrovićevom paviljonu. Predmeti su raspoređeni u 17 raznovrsnih muzejskih zbirki kao što su: Zbirka kamenih spomenika, Zbirka slika, grafika i skulptura, Likovna zbirka 20. st., Sakralna zbirka, Zbirka predmeta iz svakodnevnog života, Zbirka zastava i zastavnih vrpci, Zbirka odora, Zbirka odlikovanja, medalja, plaketa i značaka, Zbirka heraldike i sfragistike, Zbirka oružja, Kartografska zbirka, Dokumentarna zbirka I. i II., Zbirka varia, Zbirka fotografija, filmova i negativa, Arheološka zbirka te Numizmatička zbirka.

Muzej posjeduje knjižnicu koja je prije svega namijenjena stručnom muzejskom osoblju, ali je otvorena i za vanjske korisnike. Baveći se izdavačkom djelatnosti, kao jednim od načina prezentiranja hrvatske kulturne baštine, Muzej je do sada objavio preko četrdeset kataloga zbirki i pedesetak kataloga tematskih izložbi.

Muzej djeluje i izvan Zagreba, odnosno brine se za Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu.
Adresa: Matoševa 9, 10000 Zagreb
Kvart: Centar
Telefon: +385 1 4851900
Mobitel:
E-mail: hismus@hismus.hr
Web: http://www.hismus.hrRadno vrijeme: pon-pet: 10 - 18 h, sub-ned: 10 - 13 h, blagdanom zatvoreno
Cijena ulaznice: odrasli - 10 kuna, učenici /studenti/umirovljenici - 5 kuna
Rezervacija: grupni posjeti uz stručno vodstvo organiziraju se uz prethodnu najavu na broj telefona 4851 900
Način plaćanja: gotovina i kartice

Parking: garaža Tuškanac
Za djecu: da

Tramvajska stanica: Trg bana Jelačića, FrankopanskaVaši komentari:

Samo registrirani korisnici mogu komentirati


Kalendar događanja
Možda će vas zanimati: