Izložba Anne Frank - povijest za sadašnjost
OCIJENI:

Izložba Anne Frank - povijest za sadašnjost


Filozofski fakultet


Ivana Lučića 3, Vrbik
10000 Zagreb

20.9.-20.10.2013.


Prvi put u Hrvatskoj: Izložba ''Anne Frank – povijest za sadašnjost'' nadopunjena hrvatskim kontekstom


Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) ekskluzivno u Hrvatsku dovodi izložbu ''Anne Frank – povijest za sadašnjost''.

Riječ je o prvom gostovanju izložbe upotpunjene i panelima izrađenima posebno za hrvatsku publiku u Hrvatskoj. Time se Zagreb i Hrvatska pridružuju više od 40 drugih zemalja čitavoga svijeta koje su imale priliku ugostiti ovu izložbu na svojim jezicima.

Izložba, vrijedna više od 750.000 kuna, rezultat je partnerstva s Kućom Anne Frank i velikodušne financijske potpore Europske unije projektu „History for Understanding – Povijest za svijest“ Kuće Anne Frank i HERMES-a, u čijem sklopu izložba gostuje u četiri hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Izložba će se u svakom od gradova zadržati šest tjedana. Otvorenje izložbe je 20. rujna 2013. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

“Anne Frank — povijest za sadašnjost” izložba je koja mijenja gradove, lokaciju, redoslijed, vodiče i shvaćanje mladih i starih o tome što rat čini djeci-žrtvama rata. Kroz 36 panela, upoznat će posjetitelje s pričom o Anne Frank. Život djevojčice čiji je dnevnik preveden na 67 jezika i prodan u više od 30 milijuna primjeraka imat će priliku upoznati posjetitelji iz gotovo cijele Hrvatske, jer će osim u Zagrebu, izložba gostovati u Osijeku, Rijeci i Splitu. Da je dnevnik Anne jedno od najvažnijih svjedočanstava o holokaustu govori i izjava John F. Kennedyja - "od mnoštva onih koji su kroz povijest dizali svoj glas za ljudsko dostojanstvo u doba velike patnje i gubitka, nijedan glas nije prodorniji od glasa Anne Frank".

Umjesto skupih izložaka, poluraspadnutih pisama, staklenih vitrina i čuvara, Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja u suradnji s kućom Anne Frank iz Amsterdama postavljaju izložbu komponiranu od teksta i slika, namijenjenu svim uzrastima, kroz koju vode za to posebno obučeni učenici-vodiči. Ovaj interaktivan pristup izložbi i način na koji se pristupa nekim od najvažnijih lekcija holokausta već su isprobani u 40 različitih zemalja diljem svijeta, a za hrvatsku izložbu napravljeni su i posebni paneli. Hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava.

Udruga HERMES po prvi puta u Hrvatsku dovodi međunarodnu putujuću izložbu o Anni Frank prisutnu u 40-ak drugih zemalja upotpunjenu posebno izrađenim, originalnim hrvatskim panelima koji se bave lokalnim kontekstom. Izložba originalnog naziva Anne Frank – a History for Today bavi se životom Anne Frank od rođenja do posljednjih dana njezina života te upoznaje posjetitelja s njezinim životom i pisanjem, koje je promijenilo svjetski pogled na dječje žrtve rata. Autor izložbe Anne Frank – a History for Today je Anne Frank House iz Nizozemske, dok je "paralelnu" hrvatsku izložbu osmislio HERMES uz konzultacije sa stručnjacima.

Originalni hrvatski paneli: Hrvatski dio izložbe - Povijest za svijest - bavi se istim vremenskim periodom – godinama neposredno prije i tijekom Drugoga svjetskog rata – iz hrvatske perspektive, s posebnim naglaskom na djecu kao žrtve holokausta i rata, ali i ulogu izbavitelja (poput Diane Budisavljević). Izložba tako povlači i paralelu između dječjih žrtava holokausta (poput Anne Frank) i mladih života prekinutih ratovima u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina prošloga stoljeća.


Metodologija vođenja kroz izložbu: Specifičnost izložbe je što posjetitelje - srednjoškolske grupe - kroz njen sadržaj vode učenici-vodiči (peer guides) koji su i sami srednjoškolci posebno obučeni da na pristupačan i otvoren način posjetiteljima približe teme kojima se izložba bavi. Učenici na interaktivan način saznaju o stradanjima djece tijekom povijesti, te uče kako se mogu aktivno boriti u vlastitim zajednicama protiv diskriminacije i mržnje. U svakom od gradova u kojima izložba gostuje za vodiča se obuči desetak srednjoškolaca. Svrha tog pristupa je da se s (posebno mlađim) posjetiteljima, na njima blizak način, razgovara o pojmovima propagande i dehumanizacije koje dovode do toga da se određene društvene skupine počne smatrati manje vrijednima.

Putujuća izložba sačinjena je od oba izložbena seta - Anne Frank i hrvatskog - gostovat će u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu i zadržat će se otprilike šest tjedana u svakom gradu.

Za više informacija posjetite: www.hermes-communiaction.hr
http://www.hermes-communiaction.hr/projekti/projekt/povijest-za-sadasnjost


Vaši komentari:

Samo registrirani korisnici mogu komentirati


Možda će vas zanimati: