Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena
OCIJENI:

Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena


KNAP - Kazalište na Peščenici

Ivanićgradska 41 a, Peščenica
10000 Zagreb

23.3.2013.
subota
20 h

Dramaturgija: Dean Trdak
Režija: Morana Dolenc
Izvođači: Pedro Abreu, Morana Dolenc, Jelena Radan i Jelena Radmanović
Lutke: Morana Dolenc, Jelena Radmanović, Boris Sekulić
Glazbena obrada: Pedro Abreu
Kostimi: Patrik Dolenc
Izrada scenografije: Darko Crnčević, Patrik Dolenc i Marinko Radočaj
Oblikovanje svjetla:  Marinko Radočaj

Fado (lat. fatum, sudbina) je tradicionalna portugalska glazba rođena početkom 19. stoljeća u lisabonskim krčmama. Njezine teme isprva su obuhvaćale crtice iz boemskog života marginalnih ličnosti (prostitutki, mornara, svirača i pjevača fada), ljubav, ljubomoru, strasti, ali i onaj tipični portugalski osjećaj čežnje po imenu saudade te svojevrsnu apatiju i pomirenost sa sudbinom koja se ogleda u samom nazivu te glazbe.

Prva glasovita fado pjevačica bila je Maria Severa Onofriana (1820 - 1846), dok je u dvadesetom stoljeću fadu svjetsku slavu donijela Amália Rodrigues. Od skromne prodavačice naranči Amália je vrlo brzo došla do velikih svjetskih koncertnih dvorana prometnuvši se u jednu od najznačajnijih portugalskih kulturnih ikona. U crnoj haljini i ogrnuta prepoznatljivim crnim šalom, Amália u sebi objedinjuje prošlost i budućnost fada.  Osim priče o Amáliji, u ovoj predstavi željeli smo ispričati priču o jednom narodu, njegovoj glazbi i burnoj povijesti.

Slušajući fado u mislima se roji bezbroj slika: crnih, bijelih, šarenih, portugalskih. To je glazba u kojoj se sjetni tonovi izmjenjuju s vedrima. Kad bi glazbu bilo moguće predočiti slikom, fado bi bio prostor u kojem se poigravaju svjetlost i sjene. Lutkarska umjetnost (kazalište sjena i teatar objekta) stoga je prirodan izbor koji predstavi donosi slobodu izražavanja, stihovi i glas prenose priču, a glazba ih svojom formom spaja.
Fado za nas ima i miris, boju i okus.

Femme Fadal nije biografija Amálije Rodrigues, ona je naš zajednički san o Amáliji, o jednom vremenu za kojim čeznemo. A čežnja se, kao što znamo, na portugalskom kaže saudade.
…………………………………………………………………………………………………...
„As almas fortes atribuem tudo ao Destino; só os fracos confiam na vontade própria,“
„Snažne duše sve pripisuju Sudbini; samo se one slabe pouzdaju u vlastitu volju.“
Fernando Pessoa


Cijena ulaznice: 60 kn


Vaši komentari:

Samo registrirani korisnici mogu komentirati


Možda će vas zanimati: